Svédország és Pakisztán

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


Hogy kerül e két ország egymás mellé? A köztük lévő földrajzi távolság jelentős, s másként emlegetjük a népességüket is. Mert kik is lakják Svédországot? A lappokon és a finneken kívül többségben vannak a svédek, lakóit tehát svédeknek mondjuk. De hogyan nevezhetjük Pakisztán lakóit? Régi kedves nyelvtanárom egyik diákja pakisztániakat említett, s ezt a szakfelügyelő nehezményezte, mondván „Pakisztánt a pakisztánok lakják.” Nem volt igaza, hisz pakisztán nép nincs; van helyette pandzsábi, pathán, pastu és szindh; akiket egy szóval pakisztániaknak nevezhetünk. Nemzeti nyelvük az urdu.

Egyszerű a dolgunk az olyan országok lakóinak a megnevezésével, mint Magyarország, Olaszország, Görögország, Finnország. Népességük nagy része ugyanis magyar, olasz, görög, finn. Hasonló a helyzet a Dánia, Portugália, Anglia, Mongólia, Japán típusú országokkal. A nevük megmutatja, kik lakják: dánok, portugálok, angolok, mongolok, japánok. A következő csoport (Pakisztán is idetartozik) egyszerű, hisz Kínát a kínaiak, Koreát a koreaiak, Vietnámot a vietnámiak lakják.

Nehezebb a helyzetünk azonban, ha az ázsiai, afrikai vagy az amerikai földrész országainak népeinek a nevével; bár öreg földrészünkön is van olyan ország, amelynek lakossága különleges képet mutat; hisz Belgiumot flamandok, vallonok, németek és más nemzetiségűek is lakják. Mi egyszerűen csak úgy beszélünk róluk, hogy belgák. A németek, franciák, olaszok, rétorománok és más nemzetiségűek lakta ország pedig Svájc. Ők a svájciak.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...