A kutya nem eszi meg…


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


…a telet! – mondják a régi öregek. Ezt a mostani tavaszias időjárás ellenére mondom én is.

Ha már a kutyánál tartunk, nézzünk meg néhány „kutyás” szólásunkat, közmondásunkat!

„Egyik kutya, másik eb.” (egyformán rossz mind a kettő). „A kutya farkára köt valamit.” (megbízhatatlan emberre bíz rá valamilyen titkot). „Bizonytalan, mint a kutya vacsorája.” (nem lehet tudni, lesz-e belőle valami). „A mi kutyánk kölyke.” (közénk való, hozzánk tartozik). „A kutya se ugatja meg.” (senki se törődik vele, nem hiányzik senkinek). „Hű, mint a kutya.” (nagyon hűséges). „Kutya világ, szűk esztendő!” (nehéz az élet). „Olyan, mint a kivert kutya.” (szánalmasan elhagyatott, társtalan, nyomorult). „Se kutyája, se macskája.” (semmije és senkije sincs, nagyon szegény). „Kutya baja.” (semmi baja sincs).

Rengeteg az ilyen – talán sokunk számára ismertebb – szólás, közmondás. Adjunk közre néhány kevésbé ismertet is! „Dörgölődzik, mint a koszos kutya.” (tolakodó módon hízeleg).  „Keresztül van benne a kutya.” (ízig-vérig gonosz). „Ásítozik, mint kutya túróra.” (nagyon vágyik valamire). „Coki kutya, mindjárt keresztül ugorlak!” (pünkösd után a férjhez nem ment lányokat csúfolják így). „Elkapod, amitől a kutya visít!” (elverlek!) „Olyan csöndes, mint a bolhátlan kutya.” (nagyon csendes, nyugodt).

A szólások, szóláshasonlatok, közmondások – az előbbiek is bizonyítják – élénkebbé, érdekesebbé, hatásosabbá teszik stílusunkat, akár szóban, akár írásban nyilatkozunk meg. Ne féljünk használatuktól!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...