A pedagógusnap

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Június első vasárnapján ünneplik a tanulók és esetleg szüleik a pedagógusnapot. Gyakran azonban csak maguk a pedagógusok – az óvónők, a tanítók és a tanárok – igyekeznek emlékezetessé tenni ezt az ünnepet.

E napnak a helyesírásában azonban olyan tarkaság tapasztalható; hogy talán megéri, ha röviden áttekintjük az ilyen és hasonló nevezetes napok hibátlan írását. A következő változatokkal találkoztam: Pedagógus nap, Pedagógus Nap, pedagógus nap, Pedagógusnap, Pedagógus-nap, pedagógusnap, pedagógus-nap. Melyik írásmód a helyes?

A magyar helyesírás szabályai című kiadvány szerint: Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat: március tizenötödike, karácsony, húsvét, anyák napja, pedagógusnap; a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc; a francia forradalom stb.

Az általános szabály tehát: nyelvünkben a közszavakat – néhány esettől eltekintve – kis kezdőbetűvel írjuk.

A pedagógusnap helyesírásával kapcsolatban még egy kérdés lehet: A két tagot különírjuk vagy egybe, esetleg kötőjellel? Mivel e szóban a birtokviszony jelöletlen, egybeírjuk. A -ja személyragos pedagógusok napja szókapcsolat viszont különírva helyes, akárcsak az anyák napja; amely ráadásul nem is azonos az anyanappal.

Egyébként üdvözítő volna, ha minden foglalkozáshoz tartozó személy úgy érezné, hogy az év minden egyes napja – megbecsülése révén – az ő napja! Legyen az illető földműves, mérnök, buszvezető, orvos, anya, vasesztergályos, könyvelő, takarítónő, portás vagy éppen pedagógus!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...