Az “úgy/azt gondolom”-járvány (1.)


„Erős várunk, a nyelv”


Még örülhetnénk is neki! Végre egy ország, ahol mindenki gondolkodik! Miért mondom ezt? Azért, mert hazánkban manapság szinte alig van ember, aki ne úgy kezdené a mondanivalóját, hogy „Én úgy gondolom…” vagy „Én azt gondolom…” Sőt, nem ritka az sem, hogy egy mondatban többször is elhangzik e szókapcsolatok egyike.

Miből ered ez az ”úgygondolomozás”? Egyértelműen a rendszerváltás nyelvhasználatának a terméke. Járványszerű elterjedéséért pedig nagyon sokat tettek a kisebb-nagyobb felelősséggel rendelkező hivatalnokok és főleg a politikusok. Amíg korábban inkább a többes szám első személyű megnyilatkozás volt a megszokott (úgy döntöttünk, úgy határoztunk; lakást, gyárat építettünk; államosítottuk a bankokat; földet osztottunk); s ezzel a felelősség vállalása is sokak között oszlott meg; vagy még inkább, ha mindenki felelős volt, akkor senki sem lehetett az; addig a rendszerváltás után az egyéni felelősségvállalás megerősödésének következtében egyre inkább az egyes szám első személyű kifejezésmód került előtérbe. Így a sok „úgy döntöttünk, úgy határoztunk” helyét átvette az „úgy gondolom” és az „azt gondolom”. Innentől kezdve aztán szinte mindenki – saját fontosságát, jelentőségét hangsúlyozandó (időnként még a felelősséget is vállalva) – elkezdett „úgygondolomozni”.

A labdarúgóedzők a mérkőzés előtti és utáni nyilatkozataikban nyakra-főre ismétlik, hogy úgy gondolom vagy azt gondolom. Ugyanezt teszik a játékosok is. A politikusokról nem is beszélve! Szinte egyetlen mondatuk sincs, amelyet ne így kezdenének; holott, ha – az úgygondolomozás, az aztgondolomozás helyett – jól felkészültek volnának, és tennék a dolgukat, akkor a magyar labdarúgás és Magyarország nem ott tartana, ahol jelenleg tart.

Nyelvünkben pedig a – már korábban is meglévő – töltelékszók, beszédtöltelékek száma tovább gyarapodott. Ha felsorolok néhány ilyen szót, mindenki felismeri, hogy melyek a töltelékszavak és mi a szerepük. Íme néhány: szerintem, szóval, tulajdonképpen, hát, gyakorlatilag, aaaa, eeee, öööö…

(Folytatjuk.)


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...