Az “úgy/azt gondolom”-járvány (2.)


„Erős várunk, a nyelv”


A beszédtöltelék tartalmi szerep és jelentés nélküli eszköz a nyelvben. Célja a szóvaltartás, a szómegtartás. Más nyelvben is megvan: az angolok gyakran kezdik mondandójukat well-lel, a magyarok meg hát-tal, újabban pedig így: Azt gondolom… Úgy gondolom.

Akkor használjuk e szavakat, amikor nem jut eszünkbe jobb szó (vagy semmi), de húzni akarjuk az időt, vagy nem akarjuk másnak átadni a szót. Íme: Úgy gondolom, hogy az ellenzék fő feladata a szembenállás. Azt gondolom, hogy képviselőtársamnak nincs igaza. Úgy gondolom, hogy jól játszott a csapat; azt gondolom, hogy szép gólt lőttünk, így aztán úgy gondolom, megérdemelten nyertünk.

Végképp indokolatlan, sőt nevetséges az úgy gondolom használata teljesen nyilvánvaló dolgok közlésekor: Úgy gondolom, hogy kétszer kettő az négy. Azt gondolom, hogy a Nap nyugaton megy le. Azt gondolom, hogy Szekszárd Tolna megye székhelye. Jót lehet röhö…, akarom mondani, nevetni azon, amikor a csapat edzője, felöltve hivatalos és okos arcát – amely csak keveseknek és ritkán sikerül – kinyilatkoztatja: Úgy gondolom, hogy lőttünk egy gólt. Azt is gondolom (Micsoda stilisztikai bravúr!), hogy az ellenfélnek ez nem sikerült. Az ilyen egyedeknek nem kellene azzal dicsekedniük, hogy gondolkodnak; mert már senki sem hisz nekik.

A legújabb csodabogárral nemrég találkoztam: Talán azt gondolom, hogy még sok mindent tervezünk. (Talán gondolja? Hm!) Az úgy/azt gondolom az ilyen mondatokból elhagyandó!

Ha azonban teljesen egyéni, eredeti elképzelést, gondolatot vezet be az úgy gondolom, a használata elfogadható: Úgy gondolom, hogy a kormány két évig a helyén marad. Én azt gondolom, hogy „Karthágót el kell pusztítani.” (Cato minden beszédét így fejezte be a római szenátusban.)

Mára azonban – az állandó ismételgetés, tehát a szókapcsolat lejáratása miatt– az úgy/azt gondolom már nem jelent egyéni kiállást sem; semmitmondó közhellyé vált, az idétlen mondatkezdések közé tartozik. Kerüljük a használatát! Még akkor is, ha nem mindenki úgy/azt gondolja.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...