Volna vagy lenne? (1.)


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Van különbség a két igealak között? Igen, hiszen ha nem így volna, nem lenne probléma, hogy melyiket mikor használjuk. Nemrég kérdezték tőlem: Mikor volna és mikor lenne?

Jegyezzük meg: a volna a van igének; a lenne a lesz igének feltételes módú alakja! A volna tehát a jelenre, a lenne a jövőre utal. Mégsem egyértelmű a használatuk; különösen napjainkban nem, amikor a volna alakot egyre inkább kezdi kiszorítani a lenne; pedig népdalainkban, népies kifejezéseinkben, közmondásainkban és klasszikusaink műveiben a jelenre vonatkoztatva mindig a volna található meg. Például: Ha énnékem száz forintom volna…; Kár volna még meghalni…; Kár volna egész ménest megszalasztani egy kancáért; Szűz Mária kötényében sem volna jobb dolga; Ha nénémasszonynak kereke volna, be szép hintó volna!

„Ők játszanak, zabálnak szűntelen, / úgy, mintha mindenik tagocska bennek / egy-egy gyomorral volna áldva: nékünk / kéményeinkről elpusztúlnak a / gólyák, mivel magunk emésztjük el / a hulladékot is.” (Katona József: Bánk bán); „…nem volna életem, / Az örök üdvességnek / Magas helye sem tetszenék nekem, / Ha tégedet nem ismernélek.” (Petőfi: Volnék bár…); „Volna puskaporunk, tudom megbánnátok! / Itt lövöldöznénk le az utolsó lábig, / Sosem érnétek el az akasztófáig!” (Arany János: A nagyidai cigányok); „Mivel szent a fa és madár, / A nemzet-ág védelme, őre; / Jaj volna ott… a vakmerőre / Isten nehéz haragja vár!” (Arany János: Az utolsó magyar); „Nem volna szép, ha égre kelne / az éji folyó csillaga.” (József Attila: Ars poetica); „Amikor verset ír az ember, / mindig más volna jó.” (József Attila).

Folytatjuk!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...