Be-, bee-, beeAnnyit szidtuk a felvállal igét, és annyit ócsároltuk használóit, hogy a nyelvrontók most meg kitalálták a vállal ige bevállal változatát. Általában akkor használják, ha valaki erőteljesen hangsúlyozni akarja, hogy ő aztán vállal valamit, még a legnehezebb feladatot is vállalja, rajta kívül ezt senki nem vállalhatja. (Háromszor használtam a vállal igét, igekötő nélkül!) Ma már ilyen mondatokat hallhatunk: ’XY képviselő bevállalta az interpellációt.’ ’A csatár bevállalta a hosszú átadást.’ ’Az igazgató bevállalta az ünnepélyt.’

Próbálja meg mindenki a fenti mondatokban igekötő nélkül használni a vállal igét! Mondataik nem jelentenek kevesebbet, viszont nyelvileg helyessé válnak. Igekötőt ugyanis csak akkor kell használni, ha az módosítja vagy megváltoztatja az ige jelentését.

Még néhány példa a be- igekötő felesleges, tehát helytelen használatára: ’A kép alapján nehéz beazonosítani a tettest.’ (Helyesen: …azonosítani…) ’A csatár beindult, s kapta is az átadást.’ (Helyesen: …megindult…) ’A főnök beszabályozta a vállalat munkarendjét.’ (Helyesen: …szabályozta…) ’Az összes gabonát betárolták a magtárba.’ (Helyesen: …behordták…; vagy …a magtárban tárolták.) ’A vállalkozásba beinvesztált néhány milliót.’ (Az invesztál jelentése befektet, beruház; ezért az idézett mondat magyarul így hangzik: Az induló vállalkozásba bebefektetett néhány milliót. Nem kell a be- igekötő!)

A sok „be” hallatán a jó nyelvérzékű magyar meg előbb-utóbb begorombul, begurul, esetleg begolyózik; ezért jó lesz minél előbb befejezni a beeezést!

Egyet azonban mindennek ellenére… nem be-, hanem megígérek. A be- igekötőre még visszatérünk. És ez nem fenyegetés.


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...