Gyűlölni nem

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


„Gyűlölni nem, szeretni csak születtem én.”
Az idézet Szophoklész Antigoné című tragédiájából való. E gondolatnak örökké ott kellene égnie minden esendő, halandó ember szívében és lelkében! Mert valamennyien bűnösök és bűntelenek is vagyunk egy személyben.
Mi a könnyebb, gyűlölni vagy szeretni?
A gyűlölet megmérgezi lelkünket, megkeményíti szívünket, nem tudunk másokra tekintettel lenni és megbocsátani. A szeretet megtisztítja lelkünket, meglágyítja szívünket, mások érdekeit is figyelembe tudjuk venni. Képesek vagyunk megbocsátani. „Miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.”
Mi a jobb, gyűlölni vagy szeretni?
A gyűlölet vakká tesz, nem engedi másban meglátni a jót. A gyűlölet elhomályosítja tekintetünket; a másikban csak azt látjuk, hogy különbözik tőlünk. A gyűlölet miatt nem látjuk az igazságot! A szeretet fellebbenti szemünkről a fátyolt; meglátjuk a másikban a jót, felfedezzük a másság szépségét. A szeretet lehetővé teszi, hogy meglássuk az igazságot! A szeretet nagyhatalom.
Ezért kérdezem én ismételten: Mi a könnyebb és jobb, gyűlölni vagy szeretni? Csak az ember tud szeretni, csak az ember képes gyűlölni. De az ember nem arra született, hogy gyűlöljön; az ember arra született, hogy szeressen! A szeretet teszi az embert emberré.
Kívánom, legyen olyan új esztendőnk és hazánk, amelyben megpróbáljuk ezután egymást legalább úgy szeretni, ahogyan eddig gyűlöltük!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...