Véletlen vagy véletlenül

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


’Véletlenül, hogy éppen Horváth elé került a labda.’ E mondatban helytelen a véletlenül és a hogy szó együttes alkalmazása. A jó megoldás kétféle: Véletlen, hogy éppen Horváth elé került a labda. A másik: Véletlenül éppen Horváth elé került a labda. Ugyanez a helyzet akkor is, ha ezek a szavak mondat belsejében fordulnak elő: A hiba nyelvhelyességi: a megszólaló valószínűleg nem gondolta meg előre, melyik szerkezetet használja.

Nyelvünkben sok az ilyen szópár, és használatukban az előzőekben felvázoltakat kell követnünk. Így nem is olyan nehéz eldönteni, hogy a következő mondatok közül melyik a helyes: Nyilvánvaló, hogy ez volt a mérkőzés utolsó támadása. Vagy: Nyilvánvalóan ez volt a mérkőzés utolsó támadása. Természetes, hogy mindkét mondat helyes. Másképpen: Természetesen mindkét mondat helyes.

Nézzünk még egy példát! A rosszul szerkesztett – Kétségtelenül, hogy vérfrissítésre van szükség! – mondat helyesen: Kétségtelen, hogy vérfrissítésre van szükség! Esetleg így: Kétségtelenül vérfrissítésre van szükség!

Segítségül: Az alábbi szópárok közül az elsőben mindig a hogy-os, a másodikban az anélküli formát használjuk: bizonyos – bizonyosan, magától értetődő – magától értetődően, egyszerű – egyszerűen, feltehető – feltehetően, előrelátható – előreláthatólag, egyértelmű – egyértelműen, gyanítható – gyaníthatóan, vitathatatlan – vitathatatlanul, tagadhatatlan – tagadhatatlanul stb.

Várható, hogy ezután kevesebben hibáznak e szavak használatában? Várhatóan mindenki tudni fogja, hogy a biztos – biztosan szópár közül melyik után kell kitenni a hogy kötőszót?


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...