Hurrikánnak köszönhetjük a világ egyik legjobb kosarasát


2016. december 19-én vonultatta vissza az ötszörös NBA-bajnok San Antonio Spurs a világ valaha volt egyik legjobb kosárlabdázójának, Tim Duncannak a mezét. Ezzel nemcsak csapata, hanem a világ kosárlabdázása számára is hivatalosan lezárult egy korszak. A sztoikus kiválóságnak nem volt egyszerű útja, amíg felért a csúcsra.


tim-duncan-1024x1024

Tim Duncan


A csendes, visszafogott Duncan 1976-ban született az Amerikai Virgin-szigeteken. Ahogyan olimpikon nővére, ő is úszónak készült, középiskolás koráig nem is kosárlabdázott. Ekkor azonban két tragédia is másként alakította életét. 13 éves korában a Hugo hurrikán csapott le a térségre, amelynek következtében elpusztult a sziget egyetlen olimpiai méretű úszómedencéje is. Duncan nem adta fel és az óceánban edzve igyekezett folytatni úszókarrierjét, de a környék rengeteg cápája miatt végül kettétört ígéretes pályafutása. Szinte napokkal ezt követően rákot diagnosztizáltak édesanyjánál, aki egyetlen nappal 14. születésnapja előtt és alig fél évvel a hurrikánt követően elhunyt.

A hatalmas fájdalomból erőt merítve kezdett el kosárlabdázni, tehetsége, fizikai adottságai és nem utolsó sorban a játék iránt tanúsított tiszteletének köszönhetően hamar kitűnt. Duncan édesanyjának megígérte, hogy diplomásként fejezi be majd egyetemi tanulmányait, ennek pedig akkor is eleget tett, amikor már zsinórban keresték ajánlataikkal (és zsíros szerződéseikkel) az NBA csapatok.


tim-duncan-speech-57193788

Gregg Popovich és Tim Duncan


Végül Duncan 1997-ben csatlakozott a San Antonio Spurshöz. Pályafutásának mind a 19 évét itt töltötte, mindannyiszor ott voltak a rájátszásban, ahol soha senki nem töltött annyi időt a pályán, mint ő. Nyert öt bajnoki címet, többször volt a liga legértékesebb játékosa, és még egy rakás statisztikában van ott a legjobbak között. De, ahogy búcsúztatásakor edzője, a texasiakat 1996 óta irányító Gregg Popovich mondta mindez mit sem számít, mert Duncan igazi erénye – hatalmas játéktudásán kívül – az volt, ahogyan minden egyes csapattársát jobbá akarta és tudta is tenni; az volt, ahogyan pályán és azon kívüli életével példát mutatott.


duncan-popovich-7193789

Gregg Popovich és Tim Duncan


Mezének visszavonultatásakor Popovich elárulta, hogy Duncan néhány éve elhunyt édesapja a halálos ágyánál megígértette vele: fia maradjon pontosan ugyanaz az ember, aki annak idején megkezdte NBA pályafutását. Bizton állíthatjuk: az ígéretet betartották.


duncan-farewell

Az egykori csapattárs David Robinson, Tim Duncan és edzőjük Gregg Popovich 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...