India és az Egyesült Államok

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


Folytassuk a különböző országok lakóinak elnevezéséről szóló gondolatsort!

Ázsiában szinte minden ország soknemzetiségű. Népességük megnevezésében az ország nevét használjuk: India (hindusztáni, bihari, bengáli, tamil): indiaiak. Irak (arab, kurd): irakiak. Libanon (arab, cserkesz, kurd): libanoniak. Srí Lanka (szingaléz, tamil, mór): Srí Lanka-iak.

Afrika: Algéria (arab, berber): algériai. Angola (bantu, mulatt): angolai. Egyiptom (arab, kopt): egyiptomi. Szudán (572 népcsoport): szudániként emlegetjük őket.

Amerika: Majdnem mindegyik ország lakosságát az őslakosokon kívül a bevándorlók és betelepítettek alkotják. Brazília főleg európai telepesekből álló lakosságát braziloknak nevezzük. Chile lakóinak többsége spanyol-indián keverék; ők a chileiek. A Kanadát lakó kanadaiak főként európai bevándorlók leszármazottai. A Mexikóban élő mexikóiak többsége mesztic, indián és fehér. Az Egyesült Államok lakóit pedig általában amerikaiaknak mondjuk; közülük a többség európai bevándorlók és Afrikából idehurcolt néger rabszolgák utódai.
Az ausztrálok Ausztráliát lakják; legtöbbjük brit származású. Az őslakosságot szinte teljesen kiirtották.

Igen furcsa volt a Szovjetunió népességének a megnevezése. Az országban ugyanis száznál több nép és nemzetiség élt. A legtöbb az orosz. Itt élt nyelvrokonaink egy része is: a vogul és osztják; a cseremisz, a mordvin; a votják, a zürjén, az észt stb. Az ország lakóit nem szovjet népnek, hanem egyszerűen oroszoknak neveztük.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...