Mi történik, ha esténként nem mosunk fogat?

Vajon mennyire rossz, ha esténként nem mosunk fogat?


Nem mindenki mosolyog a fürdőben fogmosás közben
Fotó: Picture Press

A szemeink elnehezülnek, a légzésünk lassul és már olyan kényelmesen fekszünk az ágyban, miközben kedvenc sorozatunk utolsó perceit nézzük a tévében. Tulajdonképpen nyugodtak is lehetnénk. De van még valami.

Lassan kopogtat a lelkiismeretfurdalás. Hiszen még egyszer ki kellene mennünk a mosdóba fogat mosni – persze ha nem lennénk ilyen lusták. És amiről azt hisszük, hogy csak egyszeri kivétel, abból végül szokás lesz. De vajon tényleg annyira rossz, ha esténként nem mosunk fogat?

„Igen“ – állítja Dr. Philip M. Tierno, az amerikai New York University mikrobiológusa. „Mert minél ritkábban mosunk fogat, annál több idejük van a baktériumoknak, hogy a szánkban szaporodjanak. Ez pedig lepedék képződéséhez vezet, amely aztán fogkövet és fogínyproblémákat okozhat. Nem beszélve a szájszagról, miközben partnere mellett az ágyban fekszik.“

Ezenkívül éjszaka kevesebb nyál termelődik a szánkban, emiatt pedig csökken a természetes védelmi funkció. Ugyanis a nyál antibakteriális hatással rendelkezik, ezzel megakadályozva a fogzománc gyengülését, és elősegíti, hogy a fogaink egészségesek maradjanak.


Forrás: Bild.de


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...