Miért hat sokkal gyorsabban az 5%-os sör, mint a 4%-os?Ha megnézzük a különböző sörök százalékos alkoholtartalmát, akkor nem látunk nagy különbséget. Hiszen egy 5%-os sör mindössze 1%-kal több alkoholt tartalmaz, mint egy állítólag könnyebb, 4%-os sör. Bár ez igaz, a Draft Magazine tudományos alapon elmagyarázza, hogy ez hogyan működik valójában.

Ahogy az várható volt, ez attól függ, hogy testünk hogyan dolgozza fel az alkoholt. Testünk folyamatosan képes feldolgozni egy kis mennyiségű alkoholt, ez az úgynevezett egységnyi alkohol. Egyes kutatások szerint napi legfeljebb egy egységnyi alkohol elfogyasztása jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. Egy egységnyi alkohol például kb. 2,5 deciliter sörben vagy kb. 1 deciliter borban található.

Ha viszont nem állunk meg a napi egy egység alkohol fogyasztásánál, akkor jó tudni, hogy testünk óránként körülbelül egy egységnyi alkoholt tud feldolgozni. Így már némiképp érthető, hogy a várható ittasság mértékét miért nem lehet olyan könnyen meghatározni az egyes italok százalékos alkoholtartalma alapján. Egy kis matekozás:

Egy 4%-os 3,3 dl-es sör kb. 1,4 egység alkoholt tartalmaz. Tegyük fel, hogy óránként csak egy sört iszunk meg – bár valószínűleg nem így van, de az egyszerűség kedvéért, számoljunk így. Ebben az esetben a szervezet 1,0 egység alkoholt dolgoz fel, a maradék 0,4 egységnyi alkohol viszont elkezdi kifejteni a bizsergető hatását. Ha a következő órában megint megiszunk egy sört, akkor a testünk ismét feldolgoz 1,0 egységnyi alkoholt, de már 0,8 egység halmozódik fel és fejti ki hatását a szervezetünkben. A harmadik órában már 1,2 egység a többlet. Ez az ittasság mértékének egyszerű (igaz, jócskán leegyszerűsített) mérési módja.

Most számoljuk ki ugyanezt 5%-os 3,3 dl-es sörrel is. Egy ilyen 0,33 l-es sör kb. 1,8 egységnyi alkoholt tartalmaz. Vagyis ebben az esetben óránként 0,8 egység többlet marad a szervezetünkben. A következő órában ez már 1,6 egység, a harmadik órában pedig már 2,4 egységnyi többlet alkohollal küzd a szervezetünk – ami kétszerese annak, mint amennyi ugyanennyi idő alatt, ugyanakkora mennyiségű 4%-os sör elfogyasztása után halmozódik fel szervezetünkben. És a különbség minden további sör elfogyasztása után nagyobb mértékben növekszik.Szóval ha valaha is elgondolkozott azon, hogy miért tudott könnyedén elfogyasztani akár 10 db 4%-os 0,33 l-es sört kerti sütögetés közben, máskor pedig 10 db 5%-os 0,33 l-es sörtől gyorsan kidőlt, akkor itt a magyarázat.

Tehát csak óvatosan a nagyobb alkoholtartalmú sörök túlzott fogyasztásával!


Forrás: Lifehacker.com


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...