Mi történt a legendás Winamp szoftverrel?


Pontosan 10 évvel ezelőtt minden számítógép ez volt az egyik “must have” szoftver: Winamp – az MP3-program, amelyet mindenki használt. Lejátszási listákat lehetett létrehozni, webrádiót hallgathattunk és még ma is jelentős a programért rajongók száma.

A Winamp mögött Justin Frankel rejtőzik, aki akkoriban 18 éves volt, amikor elindította projektjét. Az MP3-szabvány új volt a piacon és már létezett néhány program, amelyekkel le lehetett játszani az ilyen fájlokat. De egyik sem kínálta akkori CD lemezek komfortját. A Winamp célja az volt, hogy ezt mindegyik vetélytársánál jobban tudja.

A szoftver mindenki számára ingyenes volt, bár volt egy prémium verziója, amelyet 10 amerikai dollárért lehetett megvásárolni. Igaz, ez nem kínált semmilyen pluszt az ingyenes verzióhoz képest. Ez inkább a projekt támogatására nyújtott adományként volt értelmezhető. A Winamp első alkalmazottja, Rob Lord, elmondta, hogy az első hónapokban postai úton 10 dolláros csekkek érkeztek és az ebből származó bevétel meghaladta a 100.000 amerikai dollárt. A felhasználók érzékelhetően azon a véleményen voltak, hogy a Winamp megérdemli a támogatást.


SF Tech Sessions (March)

Rob Lord a Winamp első alkalmazottja

Az AOL-lel kezdődött a Winamp hanyatlása

1999-ben Justin Frankel eladta az általa fejlesztett szoftvert az AOL-nek és akkori értéken egy 60 millió dollár értékű részvénycsomagot kapott érte. Ettől a naptól kezdve az AOL arra próbálta kényszeríteni a felhasználókat, hogy telepítsék az AOL-eszköztárat vagy más szoftvereket is, amikor letöltik a Winampot. Ez az időszak a Dotcom-korszak csúcspontja volt, amely a technológiai cégek körüli eufóriából alakult ki, és néhány évvel később a tőzsdei összeomláshoz vezetett.


Két évvel később, 2001. október 23-án, az Apple bemutatta az iPod készüléket. Néhány év múlva az iTunes következett – a letölthető zenék piactere, amely zökkenőmentesen működött.

“Nincs érv, hogy miért ne kerülhetett volna a Winamp abba a pozícióba, ahol most található az iTunes – leszámítva az AOL menedzsmentjének részéről bekövetkezett rossz döntések sorozatát a Winamp megvásárlásától kezdve” – állította Rob Lord már 2012-ben.


Létezik még ma is a Winamp?

winamp-logo-1024x1024

Winamp

Manapság, 20 évvel a megalapítás után, a Winamp már csak a régi idők egy emléke. Az új tulajdonos AOL 2013-ban leállította a projektet. 2014 óta egy belga online-szolgáltató tulajdonában van a szoftver. Azonban frissítések vagy egyéb újdonság nincs a szoftverrel kapcsolatban. Korábban létezett egy Android rendszerre írt Winamp-verzió is. A telepítéshez szükséges e .apk-fájl még megtalálható az interneten, de a szoftveráruházakból már régen eltűnt a Winamp.

A nosztalgiázni kívánó felhasználók mindenesetre letölthetik a feltételezhetően utolsó, 2013 decemberében kiadott verziót. A program ultragyors a modern PC-ken és olyan gyorsan fut, mint az első napon. Olyan gyorsan tehát nem felejthetjük el a Winamp-korszakát.


Forrás: Techbook.de

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...