Nem semmi


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


Valaminek a csodálatos voltát nyelvünkben sokféleképpen lehet kifejezni. Használhatunk, jelzőként vagy állítmányként mellékneveket: fantasztikus, szenzációs, kiváló, pompás, káprázatos, bámulatos, csodálatos, rendkívüli, ragyogó. Íme, néhány példa: Príma ez a malacpecsenye. A csapat lenyűgöző védekezése volt a győzelem kulcsa. A lélegzetelállító gyűrűgyakorlat tíz pontot ért. A tanuló felkészültsége kitűnő.

Újabban is keletkeznek dicséretet jelentő szavak, kifejezések: vagány, király, haláli, óriási, szupi. Klassz haver vagy! Menő fej a hapsid. Isteni csaj a húgod. Oltári nagy gólt lőttünk!

Legújabban a címben írt kifejezés kezd tért hódítani. Sőt sokan már hibásan is használják. Ez a bizonyítvány nem semmi volt! (Helyes, hisz azt jelenti, hogy sokkal jobb volt a semminél.) Helytelenül: Ez a bizonyítvány semmi nem volt! (Így azt jelenti, hogy semmit sem érő.) Két métert ugrani magasba nem semmi. (Dicséret.) Két métert ugrani magasba semmi nem volt. (Lekicsinyli az erőfeszítést.)

Nem lesz semmi ez a csata az olaszokkal! – mondja a tévériporter a vízilabda-mérkőzés előtt. Ezek után ne is nézzük meg a mérkőzést, mert – bizonyára – semmiféle izgalmat nem ígér. Pedig a riporter pont az ellenkezőjéről akarta meggyőzni a nézőket; akkor viszont ezt kellett volna mondania: Nem semmi lesz ez a csata az olaszokkal. Ha pedig azt mondjuk: A győzelemhez semmi nem kell. − akkor elég a vízilabdásoknak csak fürödni a medencében; a siker magától is megjön. De ha A győzelemhez nem semmi kell! – akkor a sikerért meg kell izzadni még a vízben is.

Bizony nem semmi a helyes szórend megtalálása.


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...