Nemcsak… hanem… is

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


Anyanyelvünkben található nemcsak egyes, hanem páros és három tagból álló kötőszó is.

Az egyetlen szóból álló kötőszókról: ha az összetett mondatban a tagmondat élén állnak, vesszőt kell tenni eléjük. „Rövidebb, rövidebb lesz a napnak útja, / És hosszúkat alszik rá, midőn megfutja.” „Senki sem állhatott ellent haragjának, / De ingét is odaadta barátjának, / S ha nem ellenkedett senki az országgal, / Örömest tanyázott a víg cimborákkal.” (Arany) A tagmondatok élén álló és, s, meg, vagy kötőszó elé is vessző kell: Sétálni mentem, és találkoztam a barátommal. Esteledik már, vagy csak borús az ég?

Tilos e négy kötőszó elé a vessző, ha felsorolás tagjai között állnak: „Most tél van és csend és hó és halál.” (Vörösmarty) Szeretem a piros meg a zöld színt. Annát vagy Dórát választod?

A páros kötőszókról: a második kötőszó elé dukál a vessző: Vagy olvasok, vagy filmet nézek. Se pénz, se posztó.

Van egy gyakran helytelenül használt páros kötőszónk: Mint Pista, mint Béla tanult ma. Úgy Erzsi, mint Rebeka figyelt rám. Mind az első, mind a második mondatban helytelen a kötőszó használata. Ilyenkor mindig a „mind…mind” a szabályos: Mind Pista, mind Béla tanult ma. Mind Erzsi, mind Rebeka figyelt rám.

Egyetlen három tagból álló kötőszónk a „nemcsak…hanem…is”, amely csak e formában helyes. Helytelen tehát: Nemcsak Adrienn, de Dalma is jelesre felelt. Csilla nemcsak zenél, de énekel is. Helyesen: Nemcsak Adrienn, hanem Dalma is jelesre felelt. Csilla nemcsak zenél, hanem énekel is.


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...