Vácon vagy Vácott?

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Nemrégiben e-mailen küldték a kérdést: „…melyik kifejezés a helyes: Pécsen vagy Pécsett, ugyanígy Vácon vagy Vácott stb.” Mivel másban is megfogalmazódhatott ugyanez, most itt válaszolok. A kérdést valójában így is fel lehetne tenni: Elfogadható-e nyelvünkben a –t vagy –tt helyhatározórag?E témában – mint oly sok másban – megoszlik az olvasók, a nyelvvel alaposabban nem foglalkozók véleménye. Vannak olyanok, akik csak a Pécsen, Vácon, Vásárhelyen formát fogadják el; mások a Pécsett, Vácott, Vásárhelyt ragos alakra esküsznek. Mindennapi életünkben is gyakori, hogy a szélsőségesen fogalmazóknak nincs igazuk; így az általánosítók e nyelvi talány megoldásában sem járnak jó úton.

Az igazság ugyanis az, hogy mindkét alak helyes. A Pécsen, Vácon, Vásárhelyen forma köznapi; míg a Pécsett, Vácott, Vásárhelyt alak választékosabb kifejezés.  Egyébként a -t, -tt helyhatározórag nyelvünkben régebben sokkal gyakoribb volt, mint napjainkban. Olyannyira volt gyakoribb, hogy ez a rag régebben nemcsak helynevekhez járult, hanem határozót hozott létre más szavakhoz kapcsolódva: középütt, oldalt, fölött, előtt, együtt, között, szerint, gyanánt, lent, bent, fönt, alant stb. Petőfi így ír: „Alant röpül a nap, mint a fáradt madár” (A puszta, télen). E határozók egy részéből nyelvünk változása közben névutó lett.

A -t, -tt helyhatározórag különben nem minden helységnévhez járulhat. Nincs Marcalitt, Budapestett, Makótt stb. alak; van viszont Marcaliban, Budapesten, Makón forma. Ez a rag – tapasztalataink szerint – lassan-lassan eltűnik nyelvünkből, mert a kiejtésben azonos a tárgyragos főnévvel: Székesfehérvárt él a barátom. (helyhatározó) Útközben érintettük Székesfehérvárt. (tárgy)

A tanulságot levonva: ne ítéljük el azokat, akik azt mondják, hogy Kolozsvárt élnek; de azokat se, akik Kolozsváron élnek. Mint ahogy rendes ember lehet a Pincehelyen meg a Pincehelyt élő is. Ez a minősítés ugyanis nem a helyhatározórag függvénye.


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...