A haza minden előtt


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


Mostanában, amikor azt hallom diáktól, sportolótól, szakmunkástól és diplomástól egyaránt; hogy tanulmányait, munkáját, életét csak külföldön tudja elképzelni; felmerül bennem a kérdés: Mit jelenthet az ő számukra a haza? Ha elfelejtették volna, íme néhány idézet:

„Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak / Hagyd örökül, ha kihunysz: A haza minden előtt.” „…haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog… Fáradj a hazáért, s ne tenmagadért…” „Jelszavaink valának: haza és haladás. Azok, akik a haladás helyett maradást akarnak, gondolják meg: miképen a maradás szónak több jelentése van. Korszerinti haladás épen maradást hoz magával; veszteg maradás következése pedig senyvedés.” (Kölcsey Ferenc-idézetek)

„Légy híve rendületlenűl / Hazádnak, oh magyar: / Ez éltetőd, s ha elbukál, / Hantjával ez takar. // A nagy világon e kivűl / Nincsen számodra hely; / Áldjon vagy verjen sors keze: / Itt élned, halnod kell.” (Vörösmarty Mihály: Szózat)

„Itthon még nemzet vagy, bár gyászba öltözött: / Koldus földönfutó más nemzetek között. // S te mit mivelsz? Mi sors kiséri életed’? / Megadta a remény, mivel kecsegtetett? / Ha hallanád szavam, tudom mit érzenél: / Szivet cseréljen az, aki hazát cserél!” (Tompa Mihály)

„A csákány koppan és lehull nevedről az ékezet…Tűrd, hogy már nem vagy ember itt, csak szám egy képleten…” (Márai Sándor: Halotti beszéd)

Olyan igazságok ezek, amelyek még az Európai Unió Magyarországában is örökké követendők maradnak! Mindörökké!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...