Valamilyen szinten

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Újabban terjed a címben megjelölt kifejezés. Használatával lépten-nyomon találkozunk.

A sportriporter a mérkőzés előtt ezt mondja: ’Ő az esélyes, valamilyen szinten hoznia kell a mérkőzést.’ A politikai életben is terjedőben van: ’Valamilyen szinten kezelni kell a problémát.’ ’Képviselőtársammal valamilyen szinten egyetértek…’ ’Meg kellene valamilyen szinten vizsgálni az ügyet.’

A mindennapi életben, a társalgási stílusban is megtalálható: ’Én valamilyen szinten kijövök a barátommal, de …’ ’Valamilyen szinten tudomására kellene hoznom, hogy már nem szeretem.’ ’A fizetésemmel valamilyen szinten elégedetlen vagyok.’

A fenti mondatokban – a ’valamilyen szinten’ kivételével – is találunk hibákat, de azokkal most ne foglakozzunk! A valamilyen szinten fordulatot viszont kerüljük, hisz nyelvünk elszegényesedéséhez és igénytelenséghez vezet a használata.

De hogyan kerüljük? Úgy, hogy válogassunk a helyette használható szavainkból, kifejezéseinkből! Íme néhány példa: feltétlenül, mindenképpen, valamiképp, valamiképpen, valamilyen módon, valahogyan, egyértelműen, feketén-fehéren.

Helyettesítsük be a megfelelőt a valamilyen szinten helyébe, s rögtön választékosabbak, hatásosabbak lesznek mondataink! „Ő az esélyes, feltétlenül meg kell nyernie a mérkőzést!” „Képviselőtársammal valamiképpen egyetértek.” „Mindenképpen meg kellene vizsgálni az ügyet.” „A fizetésemmel egyértelműen elégedetlen vagyok.” „Valahogyan tudomására kellene hoznom, hogy már nem szeretem.”

Ne kövessük mindenben a divatot, mert néha – mint ebben az esetben is (és nem valamilyen szinten) – tévútra visz!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...