13 tény a szerencsétlen napról

1. Nem teljesen tiszta, hogy miért is tartunk tőle

Kevés biztosat tudunk arról, hogy miért is lett szerencsétlen nap péntek 13. Bár nem tervezte, de az elterjedéshez hozzájárult Gioachino Rossini is: az olasz zeneszerző 1868-ban ezen a napon hunyt el. Természetesen sokan tartják bibliai eredetűnek is Jézus keresztre feszítése (nagypéntek) és az utolsó vacsora létszáma miatt (a tizenkét apostol és Jézus). A babonát táplálta az is, hogy 1307-ben IV. Fülöp francia király péntek 13-án számolt le a templomos lovagokkal.


2. Igen, a félelem valós…

Ha hiszik, ha nem, valóban léteznek triszkaidekafóbia, vagyis a tizenhármas számtól, illetve friggatriszkaidekafóbia, azaz a péntek 13-tól való félelem.


3. … és nem is olyan ritka

A kimutatások szerint a fóbiában milliók szenvednek, mindennek pedig már gazdasági hatásai is vannak. Többen ekkor képtelen elhagyni otthonukat és csak a lehető legszükségesebb tevékenységet végzik, nehogy baj érje őket…


4. Ott van a mindennapokban is

A 13-as számtól való félelem mindennapjainkban is észrevehető: a nagyobb épületek, hotelek és kórházak többségében kihagyják a 13. emeletet, vagy legalább 12/b jelzéssel illetik; számos repülőtér nem rendelkezik 13-as kapukkal. A Formula-1-ben sem osztják ki a 13-as rajtszámot és az Apollo-13 űrhajóról még nem is beszéltünk…


5. Akár hármasával is jöhet

Rossz hír a friggatriszkaidekafóbiásoknak, hogy minden évben van péntek 13. A jó hír, hogy háromnál több nem lehet egy évben (legutóbb 2015-ben volt ilyen, legközelebb pedig 2026-ban fordul elő).


6. Nem mindenkinek szerencsétlen

Olaszországban szerencsés a 13-as szám, ennek megfelelően a péntek 13. nem is babonás nap. Persze péntek 17. már őket sem kíméli: a római XVII-es számot átrendezve „VIXI”-t kapunk, melynek jelentése nagyjából megegyezik az élet végével. Így az olasz kultúrában ezt tekintik szerencsétlen számnak. Jó példa erre, hogy akad olyan film is, amelynek eredeti angol címében péntek 13. szerepel, de ők átírták 17-re.


7. Igazából mindenről a vasárnap tehet

Ahhoz, hogy egy hónapban legyen péntek 13-a, a hónapnak vasárnappal kell kezdődnie. Elég megnézni a naptárakat.


8. Pedig a kutatások nem ezt mutatják

Hiába a sok babona, számos kutatás kimutatta, hogy péntek 13-a nem is annyira szerencsétlen nap, a balesetek és természeti katasztrófák statisztikája legalábbis semennyire nem erősíti meg a hiedelmet.


9. Alfred Hitchcock is? Nagy ugye!

Tudják mikor született Alfred Hitchcock, a horror nagymestere? 1899. augusztus 13-án, hát persze, hogy pénteken! Első filmjét 1922-ben kezdte el készíteni, melynek címe a 13-as szám lett. Vagyis csak lett volna, mert pénzügyi gondok miatt végül soha nem fejezte be.


10. Dehogy balszerencse, kasszasiker!

Ki ne ismerné a Péntek 13. című filmeket, amely eddig 12 váltakozó színvonalú horrorral ajándékozta meg a filmrajongókat. A sorozat 1980-as első epizódja óta a főszereplő Jason Voorhees karaktere a mai napig népszerű témája a péntek 13-i ijesztgetéseknek.


Péntek 12.


11. Ez csak babona

Magyar rövidfilm is létezik ezzel a címmel, méghozzá 1953-ból Keleti Márton (A tizedes meg a többiek, Mágnás Miska) rendezésében. A Latabár Kálmán és Kiss Manyi főszereplésével készült 28 perces vígjáték inkább amolyan népoktató hatású, amely a népi babonát próbálja eloszlatni.


12. A finnek inkább felhasználják

Nem is finnekről lenne szó, ha az északiak nem fordították volna meg a naphoz kapcsolódó babonát. 1995 óta minden péntek 13-át különleges nappá tettek: felhívják a lakosság figyelmét a fokozott figyelemre az utakon, az otthonukban és a munkahelyeken.


13. … és akkor jön egy aszteroida

Mikor máskor, mint péntek 13-án! A 2004-ben felfedezett 99942 Apophis nevű aszteroida 2029. április 13-án közel halad majd el a Föld mellett. Az első mérésekkor még igen magas, 2,7%-os esély volt a bolygónkkal való ütközésre (nem véletlenül nevezték el Apóphiszről, a káosz és a sötétség egyiptomi istenéről).

Később szerencsére kiderült, az ütközés esélye ennél jóval jelentéktelenebb. Pedig a friggatriszkaidekafóbiások már hogy aggódhattak!


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...