6 érdekes karácsonyi hagyomány a nagyvilágból

A karácsony ünnepekben nagyon sok dolgot lehet szeretni – a családot, a barátokat, az ételeket és még sok minden mást. A karácsonyi időszakot még csodálatosabbá teszi, hogy az egész világon sajátos és eltérő hagyományok alakultak ki a különböző országokban. Ezek közül választottunk ki néhány érdekes illetve szép hagyományt.

1. Karácsonyi farönk, Spanyolország

tio_de_nadal_wikimedia

Ha nem igazán rajong a karácsonyfáért, akkor talán felkelthetjük érdeklődését egy karácsonyi farönk iránt? Spanyolország több régiójában a “Tió de Nadal” illetve a karácsonyi farönk hozza az ajándékokat. Ez egy darab fa, amelynek gyakran arcot és kis lábakat készítenek. A farönk azonban nem csak ajándékokat hoz a családnak. A Tió de Nadal éjszakára ennivalót is kap és ilyenkor saját kis takarójához simulhat. Bájos, nemde? Sajnos azonban a bűbájosságnak ezzel vége is: szenteste a farönköt tűzre dobják és szegény kis fickót a család botokkal ütni kezdi, egészen addig, amíg… khm… az ajándékokat a fenekén keresztül kiadja. Valószínűleg itt az ideje, hogy megemlítsük azt is, a Tió de Nadal beceneve Caga Tió, vagyis ka*áló fatörzs.


2. A Mikulás postaládája, Kanada

A Canada Post Mail box April 20, 2013 CARLOS OSORIO/TORONTO STAR CARLOS OSORIO/Toronto Star

Fogadni mernék, hogy már mindannyian írtunk legalább egyszer levelet a Mikulásnak – de azt vajon mindenki tudta-e, hogy valódi postacíme is van? Postaládája Kanadában található és ha december 16-ig írunk neki – ezt több mint 30 nyelven tehetjük meg, köztük Braille-írással is -, akkor ő válaszol is. A leveleket egyszerűen a következő címre kell küldeni: Santa Claus, North Pole H0H 0H0, Canada. Ingyenes és bélyeget sem kell küldeni, hogy választ kapjunk, mivel a Mikulás egy igazán kedves fickó. És pont ilyen szuper az Északi-sark irányítószáma is.


3. Karácsonyi csirke, Japán

piri-piri-haehnchen-mit-kartoffel-pastinaken-chips-3394656_1260x1880id61e20ac3bleckerw590h442cgc

A karácsony nagyrészt az evésről szól és Japánban ezt három betűvel kötik össze: KFC. Az emberek ott tömlött sorokban rohannak az amerikai KFC gyorsétterem-lánc éttermeibe – dobpergés – “Kurisumasu ni wa kentakkii”-ért. A “(sült) karácsonyi csirke” fogyasztásának hagyománya egy 1974-es reklámkampányra vezethető vissza – és a KFC a mai napig minden évben szenteste könyvelheti el a legnagyobb napi forgalmat.


4. Szerencseszámok, Spanyolország

spanish_lottery

A 19. század második felétől a spanyol nemzeti lottótársaság ekkor fizeti ki az év legnagyobb nyereményét: “El Gordo” vagy “A zsíros” néven. Az egész egy nagy nyilvános eseménnyé alakult, amelyre rendszerint december 22-én kerül sor. Az emberek közös összejöveteleket szerveznek, ahol mindenki abban reménykedik, hogy ő lesz a szerencsés nyertes. A lottószámokat a hagyományokhoz hűen 12 iskolás gyermek énekli és nagyjából az egész ország lélegzetvisszafojtva abban reménykedik, hogy megnyeri élete legnagyobb karácsonyi ajándékát.


5. Karácsonyi szörnyek, Izland

jolakotturinn

A karácsony, a maga ünnepi és nemes fénye ellenére, a szörnyek időszaka is. Ezek a szörnyek arra emlékeztetik a gyerekeket, hogy kedvesek legyenek és legalább az év ezen hónapjában jól viselkedjenek. Ezen “karácsonyi rendőrség” egyik meglepő tagja Jólakötturinn, az izlandi karácsonyi macska. Kedvesen hangzik, de éppen úgy, mint egy bizonyos fatörzs, ez sem az, mint aminek látszik: Jólakötturinn gyerekeket eszik, pontosabban azokat a gyerekeket, akik nem végezték el a feladataikat és ezért karácsonyra nem kaptak új ruhát.


6. Elrejtett seprűk, Norvégia

teen witch on her broom ready to fly

Miközben karácsonykor a legtöbb ember az ajándékokat és finom ételeket várja, addig a norvégok még gyorsan elrejtik seprűiket, mielőtt még a karácsony körüli szép dolgokra koncentrálnának. És hogy miért kell elrejteni a takarításhoz nélkülözhetetlen eszközöket? Mert különben a boszorkányok és gonosz szellemek ellopnák ezeket, hiszen a seprűk éppen ezen lények körében kedvelt utazási eszköz.

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...