A csuklik és társai (2.)

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Ha a csuklik ige és hasonló társai ilyen sok gondot okoznak, megkérdezheti bárki bátran: Mi a teendő? Mi az ajánlatunk?

Az egyik lehetőség, hogy ezeket az úgynevezett kétséges igéket egy másik, rokon értelmű szóval helyettesítjük, a csuklik helyett például a csukladozik igével: ne csukladozz, csukladozva, csukladozhat; a porlik helyett porladozik: porladozhat. A másik pedig a körülírás útja, például: hagyd abba a csuklást, fejezd be a csuklást, elég volt a csuklásból; ne engedjük a vonatot kisiklani, állítsuk meg a birka vedlését, szüntesd meg a szavaidban rejlő gúnyt, elegem van a kabátom foszlásából; szüntessük meg, hogy már hetek óta itt szaglik a sok szemét stb.

Visszatérve a csuklik igéhez, hadd ajánljak a kedves olvasónak néhány tájnyelvi, tréfás szólást és közmondást szóbeli és írásbeli megnyilatkozásainak, stílusának a színesítésére, élénkítésére: Csuklik, mint a bugylibicska. (Csuklik a részegségtől. Ellopta a papné kutyáját. (Makacsul csuklik.) Csuklom, emleget a cukrom. – mondja, aki csuklik. Annak mondják, aki csuklik: Emlegetnek a verebek… (itt egy durva szó következik).

A következőt az mondja, aki csuklik, mintegy megróva azt, aki emlegeti, s aki ezzel – a néphit szerint – csuklását okozza: Mit emlegetsz, ha nem látsz; vakulj meg, ha szebbet látsz!

Végül egy – állítólag hatásos – népi gyógymód arra, ha valakivel be akarjuk fejeztetni a csuklását: Menjünk észrevétlenül közel hozzá, aztán váratlanul, minden előkészítés nélkül, úgy istenigazából ijesszük meg az illetőt! A csuklást biztosan abbahagyja, de mi a lehető leggyorsabban meneküljünk!


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...