Én is János, kend is János


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


…az isten is János! − mondják a Jánosok tréfásan, főleg borozgatás közben. A szólás jelentése: sokan vagyunk Jánosok, de nem szégyelljük a nevünket. János-nap táján az ilyen nevű férfiak felidézhetik, mennyi kiváló János élt a magyar történelemben: Apáczai Csere, Hunyadi, Bolyai, Arany, Damjanich, Irinyi, Vajda, Vaszary, Gundel, Neumann, Pilinszky…

Az utóbbi időben azonban egyre kevesebben kapják ezt a régi, szép magyar nevet. A Jánosok ma már csak a 38-40. helyet foglalják el a férfinevek rangsorában; pedig legalább a János vitéz eszébe juthatna a kedves szülőknek névadáskor!

A fentieken és a naptár 25 névnapján kívül nagyon sok más szólásunk, közmondásunk is bizonyítja a János név egykori népszerűségét.

Íme! Amit Jancsi meg nem tanult, nem tudja azt János! (amit fiatalon nem tanul meg az ember, azt idősen nehezebb vagy lehetetlen megszokni, megtanulni) Olcsó János (tréfásan mondják arra, aki nagyon olcsón készít vagy ad valamit) Szent János áldása vagy János-áldás (a távozás előtt megivott búcsúpohár) Olyan, mint vak János (nagyon szerencsétlen, boldogtalan) Bólogató vagy fejbólintó János (általában olyan közéleti személyre mondják, aki minden − főleg felsőbb véleményt − bírálat nélkül helyesel és elfogad).

A szlengből is idézhetünk: Azt hiszi, hogy ő a Jani! Játssza a Janit. (nagyképűsködik; beképzelt, önhitt, hivalkodó) Fejre áll, mint a jancsiszög. (elesik; nem sikerül neki valami)

Végül megemlítem, hogy XXIII. volt az utolsó János nevű pápa, de számuk valójában 21; mivel XVI. János ellenpápa nem volt törvényes egyházfő, XX. János pápa pedig nem létezett.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...