Megtanulhatná


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


’Ha minden készen áll, indulhat a játék. Feltételes módban.’ – szólt a mérkőzés elején a riporter. ’Elővették a tollat és a papírt? Ha igen, akkor – feltételes módban – elkezdhetik írni a dolgozatot.’ – így a tanár. ’Feltételes módban fogalmazva, most mindenki mehet ebédelni.’ – mondta a munkavezető. ’Igazán nagyszerű helyzetbe kerülhet a csatár. De ez sajnos csak feltételes mód.’ – így a sportriporter. E mondatok azonban mind helytelenek.

Helytelenek, mert tudjuk, hogy a feltételes mód jele a -na, -ne, -ná, -né. Az ige feltételes módja tehát úgy jön létre, hogy az igéhez a feltételes mód megfelelő jelét kapcsoljuk: „A kisfiú játszana az udvaron.” „A kislány énekelne az órán.” „Tudná, ha megtanulta volna.” „Ismerné, ha találkozott volna már vele.” E mondatokban az igék valóban feltételes módban vannak: játszana, énekelne, tudná, ismerné.

A -hat, -het viszont az úgynevezett ható ige képzője. Szerepe szerint – mint minden képző – megváltoztatja a szó jelentését. Ilyen képző például a -gat, -get, ha ezt hozzákapcsoljuk az igéhez: olvasgat, felelget – gyakorító igét képezünk a cselekvőből. Ebből következik, hogy a fentebb idézett indulhat, elkezdhetik, mehet, kerülhet ige nem feltételes, hanem kijelentő módban álló ható ige. A ható ige is állhat (ez is ható ige!) feltételes módban: indulhatna, elkezdhetnék, mehetne, kerülhetné alakban. Mindegyik igében a ható ige képzője mellett ott a feltételes mód jele is!

Aki kisebb vagy nagyobb nyilvánosság előtt szeretne szólni; megtanulhatná, mi a különbség a ható ige és az ige feltételes módja között!


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...