A demokrácia és a demagógia


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


A mindennapi életben ránk zúduló idegen szavak között nem könnyű eligazodni. Vannak olyan szavak, amelyeket ugyan gyakran hallunk; de valójában nem tudjuk, mit is jelentenek. Az eligazodást segítendő született ez az írás.

Politika: államtudomány; az államnak az ország kormányzásában követett iránya; egy-egy társadalmi csoportnak az államhatalom megtartása, megszerzése és felhasználása érdekében folytatott tevékenysége. Politikus: államférfi; politikával hivatásosan foglalkozó ember. Ideológia: egy-egy politikai párt által vallott eszmék, nézetek, fogalmak egységes rendszere.

Demokrácia: népuralom; olyan politikai rendszer, amelyben a hatalmat a nép által megválasztott képviselők meghatározott ideig, (Magyarországon) a következő választásig gyakorolják; jogegyenlőség; a többség akaratának, az állampolgárok szabadságának és egyenjogúságának elismerése. Demagógia: népámítás; a tömegek tudatos megtévesztése hazug ígérgetéssel és az indulatok felelőtlen felszításával; bujtogatás, lázítás.

Populizmus: a nemzeti összefogást hangoztató és az egy néphez, egy nemzethez tartozás sajátosságait, jelentőségét túlhangsúlyozó; sok esetben demagóg politikai irányzat, amely magát a tömegek érdekei képviselőjének hirdeti. Vulgáris: közönséges; alantas; (gyakran népszerűsítő szándékkal) felszínes, leegyszerűsített, a jelenségek mélyére nem hatoló.

Remélem, minden transzparens. Ez utóbbi, a politikusok szótárából való szó jelentése talán: átlátszó, áttetsző, világos.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...