A kettő együtt nem megy

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Vannak nyelvünkben olyan kötőszók, amelyek együttes használata hiba. A legismertebbek a ’de ellenben’ és a ’de azonban’: ’Barátomnak jól sikerült a vizsgája, de ellenben testvérének nem.’ ’Pista megtanulta a leckét, de azonban az iskolában nem tudta elmondani.’ A két azonos szerepű kötőszó közül csak az egyiket tartsuk meg! A mondatok helyesen: „Barátomnak jól sikerült a vizsgája, de testvérének nem.”, esetleg: „Barátomnak jól sikerült a vizsgája, testvérének azonban nem.” A másik mondat ugyanígy javítható.

Nem ilyen közismert, ezért sokan hibáznak akkor, amikor az „és”, valamint a „pedig” kötőszót együtt használják. Helytelenek tehát az ilyen mondatok: ’Délután kint síeltünk, és azután pedig megvacsoráztunk.’ ’A képviselő elmondta javaslatát, és az országgyűlés pedig nagy tetszéssel fogadta.’ Két színész beszélget: ’Én egy papot játszottam, és te pedig egy tanárt.’ A mondatok helyesen: „Délután kint síeltünk, és azután megvacsoráztunk.”, vagy ekként: „Délután kint síeltünk, azután pedig megvacsoráztunk.” „A képviselő elmondta javaslatát, az országgyűlés pedig nagy tetszéssel fogadta.” „Én egy papot játszottam, te pedig egy tanárt.”

Vigyázat! Az „éspedig” kötőszó egybeírandó, de vulgárisnak minősül, használata ezért kerülendő. A ’Szóltam, éspedig azért, hogy megelőzzem a bajt.’ mondat helytelen. Az ilyen, magyarázó mondatok bevezetésére a helyes kötőszó a „mégpedig”. A mondat tehát csak így elfogadható: „Szóltam, mégpedig azért, hogy megelőzzem a bajt.”


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...