Nem lehet?


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai)


Még régebben levelet kaptam kedves paksi olvasónktól, V. Györgytől, aki kifogásolja, hogy manapság „a lehet és a szabad fogalmainkat teljesen összekeverik”. Példákat is felsorol. A közlekedéssel kapcsolatban: itt nem lehet várakozni, megállni; jobbra, balra kanyarodni, behajtani. Majd folytatja ilyenekkel: nem lehet a fogyasztót becsapni, az igazságot elhallgatni stb. Nagyon helyesen jegyzi meg, hogy ezekben az esetekben a szabad, nem szabad vagy a tilos kifejezések a megfelelők.

Igaza van, hisz nap mint nap találkozunk azzal, hogy az autósok tiltott helyen várakoznak, a jobbra vagy balra kanyarodást tiltó helyen bekanyarodnak, esetleg − egyirányú utcában − a forgalommal szemben haladnak; sőt nagy ritkán azzal is, hogy a fogyasztót becsapják, vagy az igazságot elhallgatják. A nem lehet ellenére!

Nem akarván elhallgatni az igazságot, kijelenthetjük, hogy akik pongyolán fogalmaznak, azok gyakran a nem szabad, tilos helyett a nem lehet szókapcsolatot használják. Így jönnek létre a tisztelt olvasó által említett kifejezések, mondatok; amelyek bővíthetők is: Autóban – menet közben – nem lehet telefonálni. Mégis hányan megteszik ezt; hiszen a telefonálás lehetősége adott, a mondat mégis így helyes: Autóban – menet közben – tilos telefonálni.

Akkor nem lehet a nem lehet-et használni? De lehet! Elsősorban akkor, amikor ki van zárva a tett lehetősége: Ott nem lehet várakozni, mert már áll ott egy autó. Nem lehet telefonálni, mert nagy a zaj. Amikor tiltani akarunk valamit, akkor csak a tilos és a nem szabad a helyes: Erre a helyre tilos házat építeni, mert rontja a városképet.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...