A magyar széppróza napja


Jeles napok, évfordulók


Első ízben idén ünnepeljük a magyar széppróza napját, amely Jókai Mór születésnapja, tehát február 18.
(Jókai Mór 1825. február 18-án, Komáromban született.)

Három idézettel emlékezzünk e napra…!

„Önök előterjesztéseire elmondom határozataimat. Békében akarok élni mindenkivel, de a békét nem koldulom. Dicsvágy nem bánt, de a becsvágyat fenntartom. Menedéket adok mindenkinek, ki határunkat mint üldözött átlépi, legyen az király vagy száműzött polgár, de aki határunkon belül más ország békéjét megzavarni fondorkodik, azt kitiltom innen, legyen bár republikánus vagy trónkövetelő. – Országunknak darabjaira nem alkuszom, sem pénzért, sem cserében.” (Jókai Mór: A jövő század regénye)

„Magyarország a rokonság és a panamák lápvilága. Ez egy olyan furcsa ingovány, hogy aki ebbe beleplántálódik, vagy akklimatizálódik, vagy elpusztul.” (Móricz Zsigmond: Rokonok)

„Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá.” (Esterházy Péter: Nézőpont)

Esterházy Péter halála (2016. július 14.) után vita folyt arról, hogy Jókai Mór vagy Esterházy Péter születésnapja legyen-e A MAGYAR PRÓZA NAPJA, végül a Magyar Írószövetség javaslatára A MAGYAR SZÉPPRÓZA NAPJA február 18. lett.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete pedig úgy döntött, hogy A MAGYAR PRÓZA NAPJA Esterházy Péter születésnapja, azaz április 14. Esterházy ugyanis 1950. április 14-én született.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...