A 2017. évi beszámoló

„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Egy pont és más semmi?

A különféle intézmények, szervezetek készítik vagy el is készítették a múlt évi beszámolókat. Ezek a beszámolók általában csak egy, a 2017. (kétezer-tizenhetedik) évről szólnak. Pedig milyen gyakran nem vesszük figyelembe azt a fránya kis pontocskát, és megszületik a helytelen kifejezés: 2017 (kétezer-tizenhét) évi beszámoló! Így viszont nem egy, hanem kétezer-hét évről kellene szólnia a beszámolónak. Valószínűleg meg is bolondulna az a gazdasági vezető, akinek a Krisztus születése óta eltelt valamennyi évről kellene beszámolót készítenie minden évben.

Sajnos lépten-nyomon találkozunk a helytelen kifejezésekkel: ’Ezerkilencszázkilencven (1990) évi rendszerváltás…’ – mintha minden évben rendszerváltás történt volna. A mondat helyesen: „Az 1990. évi rendszerváltás…” – ekkor egy esztendőre, az ezerkilencszázkilencvenedikre gondolhatunk csak.

Egy másik példa: ’Teljesítettük a 2017 (kétezer-tizenhét) év bevételi tervét.’ Pedig egy év, a 2017. (kétezer-tizenhetedik) bevételi tervét is elég teljesíteni, nem mindjárt 2017-ét! Egy újabb csemege: ’A parlament elfogadta a 2018 év költségvetését.’ Ezek szerint kétezer-tizennyolc év költségvetését fogadta el a tisztelt ház; holott csak egy, a 2018. (kétezer-tizennyolcadik) évről szavaztak.

A hiba abban van, hogy a nyelvileg kevésbé képzett egyének sorszámnév (Hányadik?) helyett tőszámnevet (Hány, mennyi?) használnak.

Ezért helytelen egyszerre ’tiz bés osztálynaplóval’ órára menni a „tizedik (10.) bés helyett”. A Ferencváros sem kilenc (9) kerület, hanem csak egy, mégpedig a kilencedik (9.)!

Így lesz egy pont több önmagánál!

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...