Ki fogja találni


„Nincs más haza, csak az anyanyelv.” (Márai Sándor)


Ha az igekötő és a hozzá tartozó ige közé valamilyen más szó kerül, az igekötőt külön írjuk az igétől. Néha azonban nem könnyű eldönteni, hogy az igekötő a két ige közül melyikhez is tartozik.

Példák felidézésével talán mégis kiderül, nem is olyan ördöngös problémáról van szó. Mert – ugye – akinek elment az esze, arról ezt mondjuk: „Meg van bolondulva.”; hisz a meg igekötő egyértelműen a bolondul igéhez kapcsolódik: megbolondult. Ugyanakkor, ha egy nehéz matematikai feladattal sikerül megbirkóznunk, örömmel kiálthatunk fel: „Megvan a megoldás!”    Vagy: „A szomszédasszony el szeretné mesélni, mi történt vele a piacon.” Az el igekötő a mesél igével kapcsolatos: elmesél. A szomszéd viszont, aki hallgatja a mesét, „Elszeretné a csinos szomszédasszonyt.” Nem kis különbség!

„A vadász idegességében meg találja lőni a társát.” „Anyám sokáig keresi, de végül megtalálja elgurult gyűrűjét.” „Munkámmal meg lesz elégedve.” – mondja a fodrász vendégének. „Hamarosan meglesz a megálmodott frizura.” – teszi hozzá jó fél óra múlva. „Meg tudom javítani a legrégibb faliórát is.” – jelenti ki a kiváló órásmester. „Én mindig megtudom az igazságot!” – figyelmezteti az elkéső és mentegetőző tanulót az osztályfőnök.

Le tudom fordítani a legnehezebb angol mondatot is!” – dicsekszik az érettségi előtt álló diák. „Estére letudom valamennyi mai munkámat.” – jegyzi meg a szorgalmas könyvelő.

„Videóról meg szeretném nézni ellenfelem egyik mérkőzését!” – kéri az ökölvívó. „Ha itt lenne, de megszeretném az unokámat!” – lelkendezik a nagymama.

Végül a fog igéről. Ezt az igét a jövő idős kifejezésekben segédigeként használjuk. Ha önálló a jelentése, igekötő is járulhat hozzá. „A nem óvott értékeket előbb-utóbb el fogják lopni; de reméljük, hamarosan elfogják a tolvajt is!” „Meg fogom nézni a legújabb magyar filmet.” „Megfogom a nyuszit!” – kiált fel húsvét reggelén a kisgyerek.

„Az ünnepekre a kocsis kifogja a lovat a kocsiból.” Aki pedig jól figyelt az előbbi példákra, ki fogja találni, mikor melyik megoldást válassza.


 

Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...