Punxsutawney Phil, a mormota időjós

Amerikai hagyományok szerint Punxsutawney Phil, a Pennsylvania államban található Punxsutawney város mormotája minden évben február 2-án megjósolja, hogy meddig tart még a tél. Egy ősi hagyomány szerint ugyanis a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz eljövetelét a megjelenésükkel.

Punxsutawney Phil

Egy ősi hitre vezethető vissza a mormota-nap (vagyis a Groundhog Day) eredete. Úgy tartották, hogy a téli álmot alvó állatok képesek megjósolni a tavasz eljöttét a megjelenésükkel. A Punxsutawney Phil-nek nevezett mormotát így előhúzzák odújából a szmokingot viselő gazdái. Phil ekkor belesuttogja jóslatát gazdája fülébe, aki bejelenti azt az izgatottan várakozó tömegnek. Természetesen, ez csak műsor. Egy mókás ünnepség és egy nagyszerű hagyomány.

A mormota-napot a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között félúton tartják meg. Ez a nap minden évben február 2. napjára esik. Ezen a napon Punxsutawney Phil megjósolja nekünk, hogy további hat hétig ki kell-e még bírnunk a telet vagy korai tavaszban bízhatunk.

Most pedig lássuk a mormota-nappal kapcsolatos érdekességeket.


Mikor tartották az első mormota-napot?

1887. február 2.

Punxsutawney Phil régi otthona


Ki az a Punxsutawney Phil?

Punxsutawney Phil az USA leghíresebb mormotája. Ő az első és egyetlen hivatalos időjós kis fickó.

Nevét Clymer H. Freas, a Punxsutawney Spirit című helyi újság szerkesztője adta, akit pedig a Punxsutawney Groundhog Club nevű helyi vadászcsoport inspirált. Ez a csoport minden évben kisétált a helyi Gobbler’s Knob parkba, hogy megfejtsék, meddig tart még a tél. És mivel Freas alaposan kidolgozott történeteket kezdett el írni az időjóslásokról, egyre többen figyeltek fel az eseményre és várták Phil, a mormota jóslatát, hogy meddig tart még a tél.

Phil akkor vált világszerte ismertté, amikor a Bill Murray főszereplésével készült Időtlen időkig című filmben szerepelt.

Ja, és a pontosság kedvéért. A mormota teljes neve Punxsutawney Phil, az időjósok időjósa, a prognoszták prognosztája, időjárási próféta őméltósága.


Hogyan működik a mormota-nap?

Amikor február 2-án Phil előjön odújából és meglátja saját árnyékát, akkor további hat hétig tart még a tél. Ha nem látja meg az árnyékát, akkor pedig kezdődik a tavasz!

Jóslatát minden évben a “Belső kör” elöljáróival tudatja. Ők azok a szmokingot és hosszú kalapot viselő férfiak, akik egész évben gondoskodnak Philről. Ezután pedig a csoport elnöke bejelenti az összegyűlteknek a hírt.

Punxsutawney Phil és a Belső kör tagjai

 


Álljunk csak meg egy pillanatra. Mennyi idős Phil?

2017-ben pontosan 130 éves. Minden nyáron megiszik egy speciális koktélt – a mormota koktélt -, amely hét évvel meghosszabbítja az életét. És nem, a koktél az emberekre sajnos nincs ilyen jótékony hatással.

Punxsutawney Phil munka közben


Mennyire megbízhatóak Phil jóslatai?

A Weather Channel profi meteorológusai Punxsutawney Phil városában

Phil az eddigi 129 év alatt csupán 39 százalékos pontossággal jósolta meg helyesen a várható időjárást. Bár ez is nézőpont kérdése, hiszen attól függ, hogy mely földrajzi területet tekintjük az előrejelzés céljaként. A mormota jóslatainak pontosságát mindenesetre Punxsutawney városára vonatkozóan elemezték.

És habár ez még a meteorológiai előrejelzéseknél is rosszabb arány, de legalább olyan bájos kis jószág.


Hozzászólás
Tetszett? Ossza meg ismerőseivel!

You may also like...